Concentratievaardigheden om je geheugen te verbeteren

We weten allemaal hoe frustrerend het kan zijn om moeite te hebben om bepaalde dingen en items te onthouden. Gelukkig kunnen deze uitdagingen worden gekeerd door de manier waarop we ons concentreren en door de manier waarop we opletten te veranderen.

De vraag is nu: hoe verplaats je de informatie van het kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen en hoe lang duurt het voordat ons geheugen dat leert? Aandacht besteden aan wat er in het heden gebeurt, is een goed begin.

We hebben de neiging om onze gedachten te laten afdwalen en informatie komt dan binnen en vertrekt net zo snel als het kwam… Door items te herhalen om ze zo beter te onthouden en de woorden of locatie 4-6 keer te zeggen, zal dit ons geheugen helpen om die informatie op te slaan.

De items waar we het meest naar zoeken, zijn een bril en sleutels. Een meneer loste het probleem met de bril op door meerdere brillen verspreid in het huis neer te leggen. Dit heeft hem veel geholpen en de tijd om naar verloren brillen te zoeken tot een minimum beperkt. Het neerleggen van je sleutels en je bril op dezelfde plek zal ons geheugen enorm helpen. Wij zijn gewoontedieren en we zullen als we de dingen consequent doen het ons beter herinneren.

Het bijhouden van een lijst met dingen om te doen is ook een geweldige manier om je geheugen te trainen. De geschreven informatie zorgt ervoor dat de items echt blijven en je kunt zo oefenen met het onthouden van de lijst en het hardop zeggen.

Neem wat tijd voor jezelf en herhaal mentaal dingen om ze te onthouden. Zoals namen van nieuwe mensen die je tegenkomt, telefoonnummers, foto’s aan de muur, steden die je in het verleden hebt bezocht of liedjes die je leuk vindt op de radio.

Door je gedachten in het heden te houden en je te concentreren op de taken die voor je liggen, zul je je geheugen op de lange termijn verbeteren. We hebben terwijl we spreken of nieuwe mensen ontmoeten de neiging om onze gedachten te laten afdwalen.

Maak er een gewoonte van om gefocust te blijven op de persoon met wie je aan het praten bent of de huidige situatie waarin je je bevindt – luister goed en maak mentale aantekeningen. Luisteren en altijd nieuwe manieren leren om je geheugen te verbeteren, zal je mentaal fit houden.

 

http://blokpil.nl/