Bokreta
Image default
Woningen

Huis kopen met ouders en samen inrichten

Het kopen van een huis met meerdere personen kan een geweldige manier zijn om de kosten te delen en een mooie woning te vinden die anders misschien buiten bereik zou zijn. Samen met ouders een woning kopen betekent ook dat je het huis samen moet inrichten.

Het kan echter ook leiden tot uitdagingen bij het inrichten van de woning. In deze blog zal ik enkele tips geven voor het kopen van een huis met ouders of vrienden en het inrichten van een woning.

Tips voor het kopen van een huis met meerdere personen

Stel eerst een budget vast. Laat een hypotheekadviseur bereken hoeveel jullie kunnen lenen.  Het is belangrijk om vooraf een budget te bepalen en dit te bespreken met alle betrokkenen. Dit voorkomt dat jullie naar huizen gaan kijken die niet binnen het budget vallen. Budget bekend? Samen met ouders een huis kopen kan je nu overzien.

Welke huizen gaan we bezichtigen?

Maak een lijst van woningen die de voorkeur genieten. Bespreek deze met alle aanvragers om te zorgen dat iedereen op dezelfde golflengte zit. Het kan gaan om zaken als de grootte van de woning, het aantal slaapkamers, de locatie en de nabijheid van voorzieningen.

Zoek een aankoopmakelaar

Werk met een aankoopbemiddelaar. Een makelaar kan helpen om het proces van het vinden van een woning soepeler te laten verlopen. Zij hebben de expertise en ervaring om te zoeken naar de beste huizen en kunnen helpen bij het onderhandelen over de prijs. Let goed op, laat altijd een woning bouwkundig keuren. Weet vooraf de mankementen en de kosten voor het oplossen van die mankementen.

Maak ook afspraken over de financiering. Het is belangrijk om afspraken te maken over hoe de financiering van het huis zal worden geregeld. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de bijdrage van elke persoon aan de hypotheeklasten, de onderhoudskosten en het benodigde eigen geld voor de kosten koper. Ga ook altijd vooraf naar de notaris om zaken goed te laten omschrijven.

Tips voor het inrichten van de gezamenlijke woning

Maak een plan wat eenieder leuk vindt. Het maken van een plan voor de inrichting van de woning kan helpen om te zorgen dat alle betrokkenen tevreden zijn met het eindresultaat. Maak een plattegrond van de woning en bespreek hoe de verschillende kamers worden gebruikt en hoe deze kunnen worden ingericht. Op Funda heb je al een plattegrond van de woning die je kan gebruiken.

Verdeel de taken voor de inrichting van de woning onder de betrokkenen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het uitzoeken van meubels, schapenvachten, Televisie en het schilderen van de muren of het inrichten van de keuken.

Natuurlijke schapenvachten zijn decoratief

Steeds vaker kopen huizenzoekers echte schapenvachten voor de decoratie. Een echt schapenvacht kopen betekent ook dat jullie deze zelf met zijn allen moeten uitzoeken. Maak gebruik van neutrale kleuren. Het gebruik van neutrale kleuren kan helpen om te voorkomen dat er conflicten ontstaan over de inrichting van de woning.

Neutrale kleuren zoals wit, grijs en beige zijn tijdloos en passen bij veel verschillende stijlen. Er zijn veel schapenvachten die de kleuren bruin, grijs en wit hebben. Schapenvachten passen in elk huis. Zowel jongeren als ouders vinden schapenvachten eindeloos.

Zorg voor kastruimte

Het is belangrijk om voldoende opbergruimte te hebben in een woning die je met vier personen deelt. Zorg voor kasten, planken en andere opbergmogelijkheden zodat iedereen zijn spullen kan opbergen. Dit klinkt heel logisch maar onze ervaring is dat hier vaak achteraf een punt van wordt gemaakt.

Het is belangrijk om iedereen zijn eigen kamerruimte te geven in de woning. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een slaapkamer of een werkkamer waarin iedereen zijn eigen stijl heeft. En wellicht al een kamer reserveren voor als er gezinsuitbreiding komt. Het klinkt raar maar dit wel belangrijk.

Gaat een van de ouders binnenkort met pensioen? Heeft hij extra ruimte nodig voor zijn hobby? Wij maken het mee dat er ruzies ontstaan door een gebrek aan een goede indeling. Koop je samen met ouders een huis dan zijn er wellicht ook meerdere auto’s. Overweeg alles goed.