Bokreta
Image default
Rechten

Scheiden met een advocaat familierecht

Je bent er helemaal achter gekomen. Je huidige partner past niet bij je, en je zou graag willen scheiden. Hoe gaat dat dan precies in zijn werk? Denk je dat dat zomaar kan? Of ben je er van bewust dat er heel veel meer achter zit? Juist; er zit heel veel meer achter. Een echtscheiding gebeurt in een rechtbank, door de rechter. Daar is een advocaat familierecht voor nodig, en in sommige gevallen zelfs twee.

Een familierecht advocaat behandelt verschillende zaken met betrekking tot het personen- en familierecht. Kinderalimentatie, adoptie en het wijzigen van een naam valt hieronder, maar dus ook echtscheidingen. Als het gaat om een echtscheiding, zal een advocaat familierecht een verzoekschrift moeten indienen bij de rechter. Mochten er kinderen bij betrokken zijn, dan is ook een ouderschapsplan noodzakelijk.

Verzoekschriften

Er zijn twee verschillende mogelijkheden om te scheiden. De ene manier is de gemakkelijkere optie, en dat is in een gemeenschappelijk verzoekschrift. Bij dit schrift is ook maar één advocaat nodig. Beide partners gaan akkoord met de scheiding en het vervolg daarvan. Bij deze optie zal de advocaat zich neutraal opstellen, om zo voor beiden de scheiding tot een fijn einde te brengen. Na het maken van alle afspraken, zal de advocaat het verzoekschrift indienen bij de rechtbank.

De andere mogelijkheid is het eenzijdige verzoekschrift. Bij deze manier kiezen beide partijen voor een eigen advocaat familierecht, omdat zij het over bepaalde zaken gewoon niet eens raken. Met een eigen advocaat bespreek je alle zaken en worden er vragen gesteld als: wat wil je graag geregeld zien worden? Als uiteindelijk alles op papier staat, wordt dit naar de partner gestuurd. Deze kan er mee akkoord gaan, of ook een advocaat inschakelen om met een eigen voorstel te komen. Beide advocaten zullen dan in gesprek gaan, en kijken of zij tot een juist plan kunnen komen. Mocht dit ook niet lukken, dan zullen beide advocaten het gaan uitvechten voor de rechter. Deze geeft uiteindelijk het eindoordeel.

Snelle ontwikkelingen

Het familierecht verandert dagelijks. Dagelijks worden verschillende regels in het Burgerlijk Wetboek aangepast. Daar zijn de advocaten ook zeker van op de hoogte, en deze zorgen er ook zeker voor dat zij op de hoogte zijn. Zij volgen de laatste ontwikkelingen en zijn op de hoogte van het laatste nieuws omtrent het familierecht.