Bokreta
Image default
Kunst en Kitsch

Schilderijen in alle soorten en maten

Schilderijen zijn er in alle soorten en maten. Ze kunnen over allerlei onderwerpen gaan, het kan een portret zijn van een persoon of een foto. Ze zijn bedoeld om op te hangen aan de muur, maar je kan ze ook neerzetten. Het is een decoratiestuk voor in huis, je werkplek of een ander gebouw. Mensen die schilderijen maken worden schilders genoemd. Een Schilderij van een bekende schilder wordt ook wel een meesterwerk genoemd, een voorbeeld van een meesterwerk is de zonnebloemen van Vincent van Gogh.

Materiaal

De meeste schilderijen worden gemaakt met verf. Er zijn veel verschillende soorten verf, de meest gebruikte soorten zijn aquarel, tempera, olieverf, acrylverf en spuitbussen. De spullen die een schilder gebruikt zijn zoal een kwast, penseel, paletten, paletmessen en een schildersezel. Eerst werden schilderijen meestal op een doek geverfd, maar tegenwoordig kun je verven op veel verschillende materialen. Je hebt schilderijen ook in fotovorm, dit is dan een foto die wordt gedrukt op bijvoorbeeld een canvas.

Kunst

Schilderijen vallen onder kunst. Er zijn veel verschillende stijlen in het schilderen. In het expressionisme, actief in de jaren 1905 tot 1940, uit de kunstenaar vooral zijn gevoelens in de kunst. Karel Appel was een expressionist, hij was een kunstenaar die vooral met primaire kleuren werkte en deel nam aan de cobra groep. Zo heb je nog veel meer andere stijlen en kunstenaars. 

Onderwerpen

Je kunst schilderijen vinden over vanalles. Ze kunnen bijvoorbeeld gaan over de natuur, dieren, een stad of een auto. Er zijn ook portretten, dit is dan een schildering van iemands hoofd. Het schilderij kan een betekenis hebben voor jou of juist helemaal niet. Je kan het schilderij natuurlijk ook gewoon mooi vinden.

Kopen

Schilderijen kun je kopen in winkels, op veilingen of online. In woonwinkels zul je schilderijen vinden met wat minder betekenis, meer bedoeld als decoratie voor je huis. In galleries zul je de schilderijen vinden met meer betekenis en van waarschijnlijk bekendere mensen. Deze zijn dan vaak wat duurder. Op veilingen zul je ook de duurdere en meer waardevolle schilderijen zien. Online zijn er ook sites waar je schilderijen kunt bestellen. Hier vind je hele verzamelingen schilderijen en heb je de meeste keuze.

https://www.schilderijbestellen.nl/