De definitie van foodservice voor de horeca

Als je het woord foodservice hoort, dan denk je waarschijnlijk aan het afleveren van voedsel aan huis zonder dat je hier ook maar enige moeite voor hoeft te doen. Niets is echter minder waar, want foodservice is een gigantisch deel van de foodmarkt waarbij de aanbieder de voedingsmiddelen consumptie gereed aanbiedt aan de consument. Toch dekt het woord foodservice niet voldoende de lading voor alles wat het inhoud, maar we gebruiken het woord meer als equivalent voorde out of home consumptie van voedings –en genotmiddelen. Als we het hebben over de foodservice, kunnen we een aantal grote sectoren hierin onderscheiden. Het is ook belangrijk dat we deze onderscheiden, omdat aanbieders hier dan beter op in kunnen spelen. De eerste grote speler wat betreft de foodservice zijn de klassieke horeca met hotels, café’s en restaurants. Op het moment dat je één van deze 3 gelegenheden bezoekt bestaat er de mogelijkheid om hier eten en drinken te bestellen, zonder dat je hier zelf natuurlijk iets voor hoeft te doen, behalve afrekenen. Dit is dus het basisprincipe van foodservice.

Waarvoor dient foodservice?

Het tweede grote gedeelte van de markt betreffende de foodservice is de catering voor bedrijven, instellingen, scholen en vliegtuigen. Deze 4 moeten natuurlijk ook worden voorzien van het nodige voedsel en andere benodigdheden. De laatste en zeker niet de minste sector is het ‘gemak’. Hierbij moet u denke aan retail, fastservice restaurants, kiosken en andere gemakswinkels. Dit zijn echter de sectoren die gericht zijn op consumptie op de plaats zelf, maar er zijn ook bedrijven die gericht zijn op de consumptie die bedoeld is voor thuis. Als je hieraan denkt dan komen al snel de supermarkt, speciaalzaken en new retail naar boven. New retail is eigenlijk nog een vrij nieuw begrip en hieronder vallen gemakswinkels, biossupermarkten, online retail en de foodverkopen van non-food retailers. Je snapt aan de bovenstaande tekst waarschijnlijk wel dat het begrip foodservice heel erg breed is en dat het niet alle lading dekt die het eigenlijk zou moeten doen. Het is een ontzettend breed begrip en het vertegenwoordigt eigenlijk alles wat wij in Nederland bij elkaar opeten en drinken. Als je straks gaat bedenken wat je vanavond gaat eten en vervolgens naar de supermarkt gaat om deze producten te halen, zit je dus eigenlijk middenin de foodservice. Wil jij nou meer weten over de foodservice of heb jij nog vragen of dit ontzettend brede begrip? Kijk dan eens op de bovenstaande website om meer te weten te komen over de foodservice.

http://www.foodstep.com/foodservice