Bokreta
Image default
Sport

Karper aan de oppervlakte

De zonnige dagen worden steeds talrijker. Soms lijkt het zelfs te warm om vol bepakt naar de waterkant te gaan. Het zweet staat al op het voorhoofd bij de gedachte. Toch kan je in deze periode met bijzonder weinig materiaal toch je vissen vangen. In deze blog geven we hier uitleg over.

Bij zonnige weersomstandigheden hangt de vis vaak hoger in het water. Naast de mogelijkheid om de warmte van de zon mee te pakken, is er vaak voedsel aan de oppervlakte te vinden in de vorm van drijfvuil en insecten. Ook muggenlarven en libellen komen uit op de oppervlakte voor ze uiteindelijk wegvliegen. Dit zijn momenten waar de vis echt op ligt te wachten. Tijdens het rondzwemmen langs de oppervlakte kan je de vissen vaak goed zien, maar ook goed vangen door te vissen met drijven aas. Soms is een simpele hengel, vismolen, drijvend aas en een haak voldoende om vis te vangen. Maar hoe pak je dit aan?

Belangrijk bij het oppervlakte is, is dat de vis vertrouwen krijgt om te azen. Dan is de vis veel makkelijker te vangen, dan wanneer er schuw links en rechts gesnoept wordt aan een broodkorst of katten- of hondenbrok. Geduld is hierbij erg belangrijk. Als je een aantal zonnende vissen gevonden hebt kunnen er enkele stukken aas te water. Let hierbij wel op de aanwezigheid van watervogels. Als het kan wordt gebruik gemaakt van de wind of stroming om het aas boven de vis te krijgen. Het direct aanwerpen van de vis zal vaak resulteren in afzakkende vis, die niet bereid is om te eten. Vaak zie je dan een enkel exemplaar de eerste interesse tonen. De andere vissen volgen dan vaak snel, om te voorkomen dat alles op is. Dit is het moment om je haakaas te water te laten. Kijk ook hier of je gebruik kunt maken van de wind. Gooi anders aan de zijkant van de stek, om te voorkomen dat de vislijn direct door het water loopt en de vis afschrikt. Daarbij zijn het vaak de grootste vissen die voorzichtig vanaf de buitenkant beginnen met azen, wat de leuke verrassingen zijn als je plots één van de topvissen van het water aan de lijn hebt.

 

https://www.sportvisgigant.nl/