Bokreta
Image default
Vakantie

Eifel, patchwork van plezierig heuvelland

Gewoon om de hoek vanaf Nederland en België gewoon vind je de Eifel. Dit heuvelgebied en middelgebergte is erg in trek om haar natuur. Die hier dan ook flink huisgehouden. Zo’n 40 miljoen jaar geleden leek de regio op een schuddebuik. De aarde trilde er en explodeerde. Vulkanische activiteiten, dus. Met als resultaat een landschap vol vulkanische kraters. Je kunt die kraters tegenwoordig nog herkennen als ronde meertjes. Ze zijn namelijk volgelopen met water.

De landschaps puzzel

Deze Duitse streek is een veelzijdig vakantiegebied. Er lopen allerlei kleine regio’s in elkaar over. Noordelijk rijd je langs de stuwmeren van de Nord-Eifel, zoals de geallieerden aan het eind van WO II ook deden. Hier vond namelijk de slag om het Hürtgenwald plaats. Oostelijk loopt de Nordeifel over in het Ahrgebirge dat zich 25 km lang uitstrekt langs de rivier de Ahr. Jos Verstappen kent het gebied goed want hier wordt Formule 1 gereden op de Nürburgring. Idyllisch opwaarts gaat het zuidelijk van de Ahr Rivier in de Hohe Eifel. De Hohe Acht piekt met 747 m als hoogste punt. Tegen de Belgische grens heb je dan nog de Schnee-Eifel met ook flinke bergtoppen. En zuidelijk is het vulkanische gebied van de Vulkaneifel. Nog zuidelijker worden de heuvels lager in de Voreifel.

In de Eifel heeft de natuur het voor het zeggen

Wie naar de Eifel reist, kan al die gebiedjes gemakkelijk doen in één vakantie. Niet ver van het vlakke Nederland heb je hier al een echt ‘berg gevoel’. Riante bossen, kratermeren, wijngaarden en idyllisch groene heuvels kenmerken een gebied dat zich uitstekend leent voor wandeltochten. De nabijheid van de streek maakt ook weekendtrips met de eigen auto interessant. Dat ook na de vulkanische explosies de natuur zich soms van haar wilde kant laat zien, blijkt uit de recente watersnoodramp (2021). Hier is de natuur de baas, menselijk ingrijpen wordt zoveel mogelijk vermeden. Liefst 110 km2 wachten op je natuurervaring. De Wilde Weg is dan een van de mooiste routes die je kunt doen, een anderhalf kilometer tellend zweef- en vlonderpad.

Excursies troef in de Eifel

Je batterijen opladen aan de gezonde natuur van deze onbekommerde streek is heerlijk. Eropuit gaan ook. Wat dat betreft heeft de regio bijzondere bestemmingen te bieden. In het noorden kronkelt de rivier de Ahr en volg je de rode wijn-wandelroute die je dwars door pittoreske wijngaarden leiden. Tijdens stops onderweg verleiden wijnkelders je hun ‘spätburgunder’ te proeven, een fruitige volle rode wijn van de regio. Hangbrug Fanaten raken stil van de Geierlay hangbrug, 30 km oostelijk van Cochem. Langer worden de hangbruggen in Duitsland niet. Een bijzondere ervaring om te balanceren op de 260 m stalen brug boven de bergkloof. Kasteel Liefhebbers kennen allang het 14e-eeuwse kasteel Satzvey, puik bewaard gebleven. Zo nu en dan vinden er ridderspelen plaats zodat je temidden van troubadours en zwaardsmeden de middeleeuwse sfeer proeft.

Ontdek de regio bij

Ach, de Eifel… er is nog zoveel meer te doen. Zwemmen in een kratermeer (Laacher See), je verbazen over het stedenschoon (Monschau) of een  biertje uit de streek achteroverslaan (Bitburger). Vind alles over deze prachtige regio via 27vakantiedagen.nl.