Bokreta
Image default
Aanbiedingen

Moet uw bedrijfsdeur jaarlijks gekeurd worden?

Veiligheid is altijd de hoogste prioriteit. Het is dan ook vanzelfsprekend dat u ervoor zorgt dat uw personeel in een zo veilig mogelijke omgeving kan werken. Het keuren van machines en voertuigen (APK) is een gangbare praktijk in dit kader. Maar wist u dat het ook verstandig is om jaarlijks onderhoud en keuringen te laten uitvoeren voor uw bedrijfsdeuren? U heeft misschien zelfs wel eens vernomen dat het jaarlijks laten keuren van uw bedrijfsdeuren verplicht is. In dit artikel lichten we toe hoe het zit, waarom onderhoud en inspectie van belang is en hoe u dit kunt aanpakken.

Is keuring en onderhoud verplicht? 

Er bestaat geen wettelijke verplichting om uw deuren jaarlijks te laten keuren, maar er zijn verschillende zeer goede redenen om dit wel te doen:

  • In geval van een ongeluk met letsel bij de bedrijfsdeur, zal de verzekeraar en mogelijk ook de Arbeidsinspectie de staat van onderhoud van de deur onder de loep nemen. Als het onderhoud niet in orde is, kunt u aansprakelijk worden gesteld.

  • CE- en NEN-markering: bedrijfsdeuren moeten voldoen aan de CE- en NEN-markering. Jaarlijks onderhoud door een professional is vereist om deze markering te behouden.

  • Door regelmatig onderhoud gaat uw deur langer mee. Eventuele kleine defecten kunnen worden verholpen voordat ze uitgroeien tot grotere problemen.

Wie voert het onderhoud uit? 

Indien u over een interne technische dienst beschikt, mag deze het onderhoud zelf uitvoeren. Het is echter raadzaam om uw personeel bij te scholen, aangezien de handhaving van de CE- of NEN-markering alleen gewaarborgd kan worden door geschoolde medewerkers. Als u geen gespecialiseerde technische dienst heeft, is het verstandig om het onderhoud te laten uitvoeren door een bedrijf dat gespecialiseerd is in bedrijfsdeuren. De kosten hiervoor bedragen meestal slechts enkele tientjes per deur per jaar, maar het kan u aanzienlijk geld besparen in geval van een ongeluk of defect aan de deur. Bij een defect staat de deur soms toch voor langere tijd stil en dat kan uw bedrijfsproces ernstig hinderen. 

Vaker onderhoud dan één keer per jaar?

Indien uw deuren frequent worden gebruikt, kan het nodig zijn het onderhoud vaker dan eens per jaar uit te voeren vanwege slijtage of het ontstaan van defecten. In dat geval is het verstandig om bij de aanschaf van nieuwe deuren te kijken naar onderhoudsarme opties. Een van de meest onderhoudsgevoelige onderdelen van standaard bedrijfsdeuren zijn de balansveren, die regelmatig moeten worden opgespannen of bij frequent gebruik zelfs vervangen moeten worden. Gelukkig bestaan er onderhoudsarme alternatieven zonder balansveren, zoals bijvoorbeeld de Compact vouwdeur van Rolflex.

Deze Compact deur oogt aan de buitenkant hetzelfde als een standaard bedrijfsdeur, maar biedt tal van voordelen dankzij het vouwsysteem. Deze deur is onderhoudsarm omdat er geen balansveren aanwezig zijn en ruimtebesparend doordat de panelen zich boven de deuropening opvouwen. Dit is ideaal wanneer u installaties of apparatuur direct achter de deur wilt plaatsen. Voor meer informatie kunt u terecht op www.rolflex.com.