Bokreta
Image default
Marketing

Wat is SEO en hoe werkt het precies?

Als je een website hebt, heb je waarschijnlijk gehoord van SEO en hoe belangrijk het is voor jouw online aanwezigheid. Maar, wat is SEO eigenlijk? En hoe werkt het precies? In deze blog gaan we dieper in op alles wat je moet weten over SEO. Van de betekenis van SEO tot de verschillende pijlers, en van on-page tot off-page SEO. Aan het einde van deze blog weet je alles over SEO en waarom het belangrijk is om te investeren in SEO.

SEO betekent Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Het is een proces waarmee je jouw website optimaliseert voor zoekmachines, zoals Google. Dit wordt gedaan om de positie van jouw website in de zoekresultaten te verbeteren en zo meer organisch verkeer naar jouw website te leiden.

SEO werkt door zoekmachines te helpen te begrijpen waar jouw website en dus jouw content over gaat. Dit wordt gedaan door relevante zoekwoorden te gebruiken, de website te structureren, goede content te produceren en interne en externe links te plaatsen.  Hierdoor kunnen zoekmachines jouw website beter begrijpen en deze hoger plaatsen in de zoekresultaten wat betekent meer organisch verkeer naar jouw website.

Er zijn drie pijlers van SEO: techniek, content en autoriteit. Techniek verwijst naar de technische aspecten van de website, zoals de laadsnelheid en de structuur. Content verwijst naar de inhoud van de website, zoals de kwaliteit van de content en het gebruik van relevante zoekwoorden. Autoriteit verwijst naar externe links naar jouw website vanaf andere websites. Een goede SEO-strategie zal zich richten op alle drie de pijlers om zo de beste resultaten te behalen.

On-page SEO verwijst naar alle aspecten van SEO die controleerbaar zijn op de website zelf. Dit omvat het gebruik van relevante zoekwoorden, zijn belangrijke pagina’s goed georganiseerd, en de kwaliteit van de content. Off-page SEO gaat over alles wat invloed heeft op jouw zoekmachine ranking, die niet gecontroleerd kan worden op de website zelf. Dit omvat zaken als linkbuilding, maar ook de aanwezigheid op sociale media.

Er zijn twee verschillende soorten SEO-technieken: ‘white-hat’ en ‘black-hat’. White-hat SEO is het volgen van de richtlijnen van zoekmachines om zo jouw website te optimaliseren. Black-hat SEO is het overtreden van deze richtlijnen om een hogere ranking te krijgen. Uiteraard raden we white-hat SEO aan omdat zoekmachines je website anders kunnen bestraffen.

Waarom zou je investeren in SEO? Het antwoord is simpel. SEO is een belangrijk onderdeel van jouw online aanwezigheid en als je gevonden wilt worden via zoekmachines, en wie wil dat nou niet, is SEO onmisbaar. Een goede SEO-strategie kan leiden tot meer organisch verkeer, een hogere conversie en meer concurrentievoordeel in verschillende sectoren.

In het kort, SEO is een proces waarmee je jouw website optimaliseert voor zoekmachines. Dit proces omvat verschillende technieken als het gebruik van relevante zoekwoorden, goede content en linkbuilding. Verder zijn er drie pijlers van SEO: de techniek, de content en de autoriteit. On-page en off-page SEO zijn hierbij beide belangrijk. Investering in white-hat SEO is aan te raden om de beste resultaten te behalen.

Hieronder volgen de meest voorkomende vragen over SEO:

1. Wat is het verschil tussen SEO en SEA?
SEO en SEA zijn beide online markeing technieken, echter SEA wordt gedaan door middel van advertenties, terwijl SEO organisch verkeer naar jouw website probeert te trekken.

2. Hoe lang duurt het voordat ik mijn SEO-resultaten zie?
Resultaten kunnen variëren, maar het kan tot 3-6 maanden duren voordat je ziet dat jouw SEO-strategie zijn vruchten afwerpt.

3. Moet ik professionele hulp inschakelen om SEO te optimaliseren?
Niet per se, je kan zelf een SEO-strategie ontwikkelen. Echter een professional kan je wellicht sneller en effectiever helpen omdat hij weet wat hij doet.

SEO is dus een belangrijk onderdeel van online aanwezigheid en als je gevonden wilt worden via zoekmachines, is het onmisbaar. Het is belangrijk om een goede SEO-strategie te hebben die zich richt op alle aspecten om zo de meest effectieve resultaten te behalen. Door te investeren in white-hat SEO kan je meer organisch verkeer naar jouw website leiden, wat kan leiden tot een hogere conversieratio en concurrentievoordeel.