Bokreta
Image default
Zakelijke dienstverlening

De regels van thuiswerken

Voor veel mensen gooit Corona inmiddels al 2 jaar roet in het eten als het gaat om op kantoor werken. Het dringende advies is om zoveel mogelijk thuis te werken en dat gebeurd dus ook veel in Nederland. Echter heeft thuiswerken uiteraard andere fiscale regels dan voor werknemers die op kantoor aan het werk zijn. Het is goed om uit te zoeken wat de mogelijkheden en beperkingen zijn als het gaat om vergoedingen en verstrekken die gegeven mogen worden aan thuiswerkers.

Op kantoor zijn bepaalde voorzieningen standaard aanwezig. Denk hierbij aan een bureau, bureaustol, toetsenbord, beeldscherm. Maar ook koffie, thee, wc papier en elektriciteit vallen onder dit soort voorzieningen die worden bekostigd door de werkgever. Bij thuiswerken worden deze voorzieningen ook gebruikt, maar zijn de kosten voor de werknemer.

Op dit moment zijn er nog geen mogelijkheden voor werkgevers om deze kosten voor werknemers te vergoeden. De enige uitzondering is wanneer een werknemer een aparte werkruimte aan huis kan  “verhuren” aan de werkgever. Het wordt wel verwacht dat hier binnenkort bepaalde regelingen voor zullen komen, om deze kosten te compenseren en omdat thuiswerken steeds meer de norm wordt.

De reden dat hier geen regelingen voor zijn komt omdat de Wet van Loonbelasting vooral over het kantoor wordt gesproken als werkplek. Hierdoor is het niet mogelijk om voorzieningen thuis onbelast te vergoeden. Daarnaast is het ook niet toegestaan voor werkgevers om gratis voorzieningen aan werknemers te verstrekken, ook geen gas, water en elektriciteit. Een thuiswerkdag kost een werknemer gemiddeld €2,- en daarom zou het redelijk zijn als dit binnenkort wel als onbelaste vergoeding kan worden opgenomen in de Wet van Loonbelasting. Wil je meer over dit soort zaken weten als werkgever? Neem eens contact op met een belastingadviseur van een accountant bureau. Zo weet je precies wat je als werkgever een werknemers mag verstrekken of vergoeden

http://weanaaldwijk.nl