Bokreta
Image default
Onderwijs

3 tips om ervoor te zorgen dat kinderen tijdens de les meedoen

Het kan soms moeilijk zijn om ervoor te zorgen dat kinderen op de basisschool of middelbare school echt meedoen met de les. Deze kinderen zijn namelijk vaak erg snel afgeleid. Het is dan ook heel erg belangrijk om een les te geven die daadwerkelijk hun aandacht trekt. Dit zal natuurlijk niet altijd mogelijk zijn, maar wanneer het wel kan is het belangrijk om dit ook echt te proberen te doen. Een coach in het onderwijs kan hierbij helpen.  

 

Er zijn bovendien een aantal dingen die je kunt doen om de lessen net wat aantrekkelijker te maken voor de kinderen. Hiermee kun je er niet alleen voor zorgen dat het makkelijker wordt om de lessen te geven, maar het zorgt er ook voor dat de kinderen de informatie gemakkelijker zullen onthouden.  

 

Bespreek actuele onderwerpen 

Het is in eerste instantie heel erg belangrijk om actuele onderwerpen in de lessen te verwerken. De aandacht van de kinderen zal hierdoor getrokken worden, omdat zij iets horen wat zij herkennen. Bovendien kan het verbinden van huidige gebeurtenissen aan andere dingen, helpen om deze dingen goed uit te leggen. Het verwerken van huidige gebeurtenissen in de les zorgt er dus alleen voor dat je de aandacht van de kinderen vast kunt houden, maar het zorgt er ook voor dat kinderen andere onderwerpen beter gaan begrijpen. Leerlingen coachen kun je op deze manier dus zeker erg goed doen.  

 

Bespreek de interesses van de kinderen 

Een andere goede manier om de aandacht van de kinderen vast te houden, is door hun interesses te bespreken. Wanneer je een nieuw onderwerp gaat uitleggen, kan het helpen wanneer je dit doet door middel van iets dat zij leuk vinden. Hierdoor kunnen zij leren op een manier die daadwerkelijk leuk is. Het bespreken van de interesses van de kinderen tijdens de les is dus een erg goed idee.  

 
Doe iets nieuws 

Tot slot is iets nieuws doen ook altijd een goed idee. Wanneer je de lessen altijd binnen uitvoert, kan het een goed idee zijn om plotseling naar buiten te gaan. Doordat de lesomgeving opeens verandert, zullen de kinderen beter kunnen opletten. Bovendien zorgt iets nieuws doen vaak voor leuke situaties. Hierdoor zullen de kinderen een betere blik krijgen op school. Dit is erg belangrijk wanneer je probeert om de kinderen te motiveren om te leren. Het is dus zeker een goed idee om eens in de zoveel tijd opeens je lessen aan te passen.  

 

 

 

https://septemberonderwijs.nl/training-coachen-in-het-onderwijs/