Bokreta
Image default
Electronica en Computers

Welke van deze tablets is het beste alternatief voor een laptop?

iPad Pro 2018 vs. Surface Pro 6: welke van deze tablets is het beste alternatief voor een laptop?

Apple en Microsoft tablets hebben de prestaties van een laptop, maar kunnen ze alles doen wat je nodig hebt? Dit is waar je het moet lezen.

In 2015 lanceerde Apple de eerste iPad Pro, een krachtige versie van zijn iOS-tablet voor creatieve en mobiele medewerkers. Het was ook een directe reactie op Microsoft’s Surface Pro, die al had aangetoond dat een tablet gemakkelijk een fatsoenlijk alternatief voor een laptop kan zijn, mits vergezeld van de juiste accessoires.

De iPad Pro 2018 is ontworpen om te worden gebruikt met het Smart Keyboard en het tweede generatie potlood van Apple, waardoor hij direct kan concurreren met de Surface Pro 6 van Microsoft. En hoewel deze twee tabletten enkele overlappende functies hebben, hebben ze ook genoeg specifieke kenmerken om je naar de ene of de andere kant te laten leunen.

Houd er ook rekening mee dat als je de iPad Pro 2018 of Surface Pro 6 koopt, je je geen zorgen hoeft te maken over het onmiddellijk vervangen van de iPad Pro 2018 door een nieuw model. De eerste werd afgelopen november aangekondigd en de tweede in oktober. 

OS

Met Windows 10 kun je volledige versies van de traditionele Win32-software en nog veel meer draaien, wat Apple’s iOS gewoonweg niet kan. Met iOS beperken we ons tot wat er in de App Store beschikbaar is. Hoewel deze catalogus van toepassingen is in de miljoenen, is het mogelijk dat u geen mobiele equivalenten vindt van de desktop software en toepassingen die u nodig heeft.

Lees meer over de beste tablets op tevredenconsument.nl

Multitasking

Afgezien van applicaties kan iOS de workflow niet op dezelfde manier beheren als Windows 10 op Surface Pro 6. De mogelijkheid om twee, drie, vier of meer toepassingen op hetzelfde scherm met vensters van verschillende grootte te openen en snel van de ene toepassing naar de andere te gaan, maar ook het verplaatsen van tekst, afbeeldingen of gegevens daartussen is iets wat je met een traditioneel desktop OS als vanzelfsprekend beschouwt. Bovendien, terwijl Apple er alles aan doet om ons beperkt te houden tot het ecosysteem, blijft Microsoft bruggen bouwen om op een iPhone, iPad of Android-apparaat en Windows 10 te werken.

Met iOS 11 en 12 is multitasking verbeterd. De toepassing Files biedt bijvoorbeeld toegang tot lokale bestanden die zijn opgeslagen in de cloud en u kunt tekst, afbeeldingen en bestanden tussen toepassingen slepen en neerzetten. Maar het werken met verschillende toepassingen is nog steeds beperkt tot twee naast elkaar geopende ramen. Het is mogelijk om een derde aanvraag te plaatsen bovenop de eerste twee, maar deze moet wel uit het dok komen.

Er zijn acties nodig om met de vensters te jongleren, toepassingen te openen en te wijzigen of gewoonweg naar het startscherm te gaan. Als je een iPhone zonder homeknop hebt, ken je dit type interface al. Anders heeft u een korte aanpassingstijd nodig. Het werkt goed, maar het is gewoon niet zo eenvoudig of efficiënt als het werken op MacOS.

Het toetsenbord en de stylus

Als besturingssystemen en hun specifieke kenmerken je niet naar een model hebben geleid, dan zullen toetsenborden en styli dat misschien wel doen. Een groot deel van wat deze modellen “Pro” tabletten maakt zijn hun accessoires en vreemd genoeg zijn ze niet inbegrepen.

Voor de Surface 6 Pro kost het Type Cover-toetsenbord 150 euro en de Alcantara-versie (Signature Type Cover) 180 euro. Bij Apple is het Smart Keyboard Folio-toetsenbord van Apple 199 euro waard. Beide bieden een goede type-ervaring, maar het geïntegreerde scharnier van de Surface Pro zorgt voor een betere positionering en, het belangrijkste, de Type Cover is voorzien van een touchpad.

Aan de styluszijde wordt de Surface Pen verkocht voor 110 euro, terwijl de Apple Pencil 135 euro kost. Of het nu gaat om schrijven of tekenen, de voorstelling is bijna niet te onderscheiden tussen de twee tabletten, die beide uitstekend zijn op dit gebied.

De connectiviteit

De Surface Pro is uitgerust met een complete connector: Mini DisplayPort voor het aansluiten van een externe monitor, een USB 3.0-poort. Het dockingstation (optioneel) stelt u in staat om twee Mini DisplayPorts, 1 Gigabit Ethernet-aansluiting, vier USB 3.0-poorten en een audio-uitgang toe te voegen. Er is ook een sleuf voor een microSD-kaart. Op de iPad Pro kant is het veel zuiniger. Met slechts één USB-C-poort, moet u adapters kopen om verbinding te maken met een extern beeldscherm, Gigabit Ethernet, SD-kaartlezer of een USB 3.0-poort toevoegen.

Prijzen en configuraties

In Nederland begint de Surface Pro 6 bij 908 euro met een Intel Core i5-8250U processor, 8GB RAM en 128GB opslagruimte. Er is ook een versie met een Core i7, 16GB Ram en 512GB aan opslagruimte voor 1.758 euro.

De iPad Pro is verkrijgbaar in twee schermformaten: 10,5 inch vanaf 738 euro en 12,9 inch vanaf 1.119 euro. De iPad Pro 12.9 komt het dichtst in de buurt van de Surface Pro 6. De iPad Pro 12.9 is het dichtst in de buurt van de Surface Pro 6.

Wat de prestaties betreft, is de A12X Fusion-chip van de iPad Pro ontworpen voor intensieve taken: spreadsheets en grote presentaties, 3D-modellering, 4K-videobewerking. En we mogen niet vergeten dat de hardware is geoptimaliseerd voor App Store-toepassingen. Het maakt niet uit welke nieuwe iPad Pro u koopt, u krijgt dezelfde prestaties, wat niet het geval is met Surface Pro, afhankelijk van de configuratie die u kiest.

Wat het bereik betreft, hield de iPad Pro 13u16mn op onze duurtest terwijl de Surface Pro 6 11u11 mn.

 

 

https://tevredenconsument.nl/elektronica/de-beste-tablet/