Bokreta
Image default
Zorg

Tips voor mensen met hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit is een aandoening waarbij mensen snel overprikkeld raken door prikkels in hun omgeving. Hierdoor kunnen ze last hebben van angst, stress en oververmoeidheid. Deze prikkels zijn voor mensen zonder hoogsensitiviteit vaak helemaal geen probleem. Gelukkig zijn er een aantal dingen die mensen met hoogsensitiviteit kunnen doen om beter om te gaan met hoogsensitiviteit. Het volgen van coaching hoogsensitiviteit kan bijvoorbeeld heel goed helpen. Tijdens deze coaching sessies leren mensen met hoogsensitiviteit hier beter mee omgaan. Onderstaande tips kunnen mensen met hoogsensitiviteit ook goed helpen in het dagelijks leven. Door deze tips te volgen, kun je beter omgaan met hoogsensitiviteit en een gelukkiger en gezonder leven leiden. 

 

Leer jezelf kennen en houd meer tijd vrij voor rust 

Als je hoogsensitief bent, is het belangrijk om te begrijpen wat je triggert en waarom. Dit zal je helpen beter om te gaan met de situaties die je overprikkelen. Voor sommige mensen is hsp en werk vaak een situatie waarbij meer overprikkeldheid voorkomt. Probeer te identificeren welke omgevingen, activiteiten of mensen je angstig, gestrest of moe maken. Het is belangrijk om te realiseren dat dit uniek is voor iedereen met hoogsensitiviteit en dat wat bij de ene persoon werkt, niet noodzakelijk voor de andere persoon geldt. Een overvloed aan prikkels kan leiden tot vermoeidheid en uitputting voor hoogsensitieve mensen. Het is daarom belangrijk om regelmatig tijd vrij te maken voor jezelf om te ontspannen en op te laden.  

 

Beperk overprikkeling en beoefen mindfulness 

Hoogsensitieve mensen kunnen snel overprikkeld raken door de vele prikkels om hen heen. Probeer omgevingen te vermijden die te veel prikkels opleveren, zoals drukke winkelcentra of drukke feestjes. Als je deze situaties niet kunt vermijden is het een goed idee om oordoppen te dragen voor vermindering van geluidsprikkels. Mindfulness en meditatie zijn ook krachtige hulpmiddelen voor hoogsensitieve mensen om beter om te gaan met overprikkeling en angst. Het helpen om bewuster aanwezig te zijn in het moment en om te leren accepteren en loslaten wat je niet kunt veranderen. 

 

Vermijd oververmoeidheid en praat met anderen 

Zorg ervoor dat je genoeg slaapt en dat je je niet oververmoeid raakt door te veel te werken of te veel te doen. Probeer ook de juiste balans te vinden tussen werk en vrije tijd. Het delen van je gevoelens met vrienden, familie of een vertrouwde persoon kan hierbij een grote opluchting zijn. Het helpt om een veilige omgeving te creëren waarin je je kwetsbaar kunt opstellen en ondersteuning kunt krijgen. Er zijn hoogstwaarschijnlijk veel meer mensen in jouw omgeving die last hebben van dezelfde problemen.  

https://coloryourlifecoaching.nl/hsp-coaching/